Güncel

Oto galericiler dikkat! SON TARİH 31 TEMMUZ!

İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapan oto galericilerin iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte değişiklik yapıldı. Yeni düzenlemenin getirdiği koşulları sağlamak için işletmelere verilen süre 31 Temmuz’a kadar uzatıldı

28 Nisan 2021 Saat: 20:47
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 609 kez okunmuştur

Oto galericiler dikkat! SON TARİH 31 TEMMUZ!
Oto galericiler dikkat! SON TARİH 31 TEMMUZ!
İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti faaliyeti yapan işyerleri ile ilgili 09.06.2020 tarih ve 31150 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikle değişiklikler gerçekleştirildi. İkinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkındaki yönetmelikte işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmeden önce aranması gereken koşulları yeniden düzenledi. Söz konusu işyerlerinin yenilenen kriterlerin tamamlanması için verilen süre uzatıldı. 
RUHSAT MÜDÜRLÜĞÜNE
Vatandaşların mağduriyet yaşamaması için konunun hassasiyetini vurgulamak isteyen İzmit Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü duyuru yayınladı. Duyuruda; bu alanda faaliyet gösteren işyeri sahiplerinin ilgili evraklarını tamamlamak üzere İzmit Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’ne müracaat etmeleri gerektiğine dikkat çekildi. Ayrıca açıklamada vatandaşların son güne kadar beklemeden belediyeye gelerek konu hakkında detaylı bilgi alabilecekleri de belirtildi.
SÜRE 3 AY DAHA UZATILDI
İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’te değişiklik yapıldığına dair Cumhurbaşkanı Kararı 9 Eylül 2020’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Yeni düzenlemelere göre; taşınmaz ticareti, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti, motorlu araç eksperleri, motorlu kara taşıtı kiralama yapan işyerleri, eğlence yerleri ve enerji sanayii işyerlerine getirilen yeni yükümlülükleri tamamlama süresi 31 Temmuz 2021 tarihine kadar uzatıldı. 
BAŞKA İŞ YAPMAYACAKLAR
Yeni düzenlemenin getirdiği koşullar ise şöyle açıklandı: Motorlu kara taşıtı kiralama işletmeleri iş yerinde taşıt kiralama faaliyetinden başka ticari faaliyette bulunamayacak. Taşıtların bekletildiği yer, taşıt başına 10 metrekareden az olamayacak. İş yerlerinin idari büroları ile taşıtların bekletildiği yerin aynı yerde olması halinde faaliyet konusuyla uyumlu olacak şekilde ilgili yönetmelik maddesine göre düzenlenecek. Ancak idari büro ile taşıtların bekletildiği yerin farklı yerlerde olması halinde bu şartlar yalnızca taşıtların bekletildiği yer için aranacak. 
TOPLU İŞ YERİNDE AÇILACAK
İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan iş yerlerine getirilen yeni yükümlülükler şöyle: Öncelikle faaliyet konusuyla ilgili toplu iş yerlerinde açılacak. Tapu kütüğünde dükkan, mağaza, ofis ve büro gibi iş yeri niteliğini haiz bağımsız bölüm olacak. İş yerinin bulunduğu ana gayrimenkulün tapu kütüğünde mesken olarak gösterilen bağımsız bölüm bulunmayacak. Açık ve kapalı faaliyet alanı büyüklüğü en az 60 metrekaresi teşhir alanı olmak kaydıyla 80 metrekareden az olamayacak. 
KAPALI YERDE LPG’Lİ ARAÇ YASAĞI
Kapalı teşhir alanında sıvılaştırılmış petrol gazı ve sıvılaştırılmış veya sıkıştırılmış doğalgaz kullanan araç bulundurulmayacak. Giriş ve çıkış kapısı kolay tahliyeye imkân verecek nitelikte olacak. Çevreye, altyapıya ve trafiğe getirdiği yük ile can ve mal güvenliği riskine ilişkin Valilik görüşü alınacak. Aynı iş yerinde en fazla iki tacir, esnaf ve sanatkâr ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edecek. Bu durumda, iş yerinin açık ve kapalı faaliyet alanı büyüklüğü, en az 120 metrekaresi teşhir alanı olmak kaydıyla 160 metrekareden az olmayacak.
MALİ SORUMLULUK SİGORTASI
İş yerinde ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinden başka ticari faaliyette bulunulmayacak. İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan iş yerlerine ilişkin diğer şartların karşılanması kaydıyla, işyeri açma ve çalışma ruhsatındaki ana faaliyet konusu ilk tescil motorlu kara taşıtı ticareti olan işletmelere uygulanmayacak. Mali sorumluluk sigortası yaptırılacak.
KALDIRIMDA TEŞHİR YAPILMAYACAK
İdari büro ve kabul yeri ile taşıt teşhir alanı aynı adreste olacak ve iş yerinin bulunduğu ana gayrimenkulün ortak kullanım alanları taşıt teşhir alanı olarak kullanılmayacak. Açık ve kapalı faaliyet alanı dışında yol, kaldırım ve benzeri yerlerde motorlu kara taşıtı teşhir edilmeyecek. Faaliyet sınıfı için aranması gereken genel şartlar ile bu alt bölümün ilgili alt maddelerindeki özel şartlar, işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilmeden önce yerinde kontrol edilecek. 
MUAFİYET SAĞLANANLAR DA VAR
Değişiklik yapıldığına dair maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi verilmiş toplu iş yerlerindeki ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan iş yerlerinin, bu yönetmelik hükümleri uyarınca faaliyet konusuyla ilgili aranması gereken metrekare şartından muaf olduğu açıklandı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Yeni Derince Haber Sitesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız