Aort kapak, kalp ile Aort damarı arasındaki kapaktır. İlerleyen yaş, doğuştan kapak hastalığı, romatizma gibi sebepler ile birlikte Aort kapakta kalınlaşma ve kireçlenme gelişir. Bunun sonucunda kapakta darlık oluşmaya başlar. Aort darlığı efor sırasında nefes darlığı, göğüs ağrısı ve ilerleyen durumlarda bayılma şikayetleri ortaya çıkmaktadır. Aort darlığının ilerleyen aşamalarında hastanın ani ölüm riski de bulunmaktadır. Aort darlığı ileri seviyeye ulaştığında kapağın açık ameliyat ile değişmesi gerekmektedir. Ancak ileri yaşta, daha önce kalp ameliyatı geçirmiş olan, diğer organlarda (akciğer, böbrek, karaciğer, beyin gibi) hastalıkları olan veya genel anesteziyi kaldıramayacak sağlık durumu olan hastalarda açık ameliyat yüksek riskli olmaktadır.
TAVİ açık ameliyatın yüksek riskli olduğu hastalarda aort kapağının değişimini sağlayan bir tedavi yöntemidir. Girişimsel kardiyoloji alanında teknolojinin gelişmesine paralel olarak son yıllarda göğüs kafesi açılmadan aort kapağının değiştirilmesi mümkün hale gelmiştir. TAVI yöntemi lokal anestezi ile yapılmaktadır. Kasık atardamarından girilerek içine kapakçık yerleştirilmiş borular (kateterler) yardımı ile kalbin aort kapağına ulaşılır. Kalbe iletilen kateterlerle büyük bir stent üzerine monte edilmiş kapak o bölgeye yerleştirilir. Kapağın doğru yerleştirildiği ve iyi çalıştığından emin olduktan sonra işlem sonlandırılır. Yaklaşık bir saat süren TAVI işlemi sonrasında hastalar genellikle ilk gün yoğun bakımda takip edilir. Genel anestezi gerekmemesi ve göğüs kafesinin açılmaması nedeniyle iyileşme dönemi çok kısadır. İlave bir sorun gelişmemesi halinde hastalar birkaç gün içerisinde taburcu olabilmekte ve bir hafta içerisinde normal yaşantılarına dönebilmektedir.
Koroner arter hastalığı, kapak hastalıkları, kalp yetmezliği, ritim bozuklukları, atar damar hastalıkları ve doğuştan kalp hastalıklarındaki modern girişimsel tedavilerle birlikte TAVİ yöntemi ile ameliyatsız kalp kapağı değişimi hastanemiz Kardiyoloji Kliniğinde başarıyla uygulanmaktadır.