1999 depremi sonrası İzmit Kent Merkezi Çukurbağ Mahallesi’nde hasar gören bir binanın altında ve çevresinde 2001 ve 2009 yılları arası Kocaeli Arkeoloji Müzesi’nin yaptığı kurtarma kazılarında, Roma Dönemi kalıntıları ortaya çıkarılmıştır.
Kazı ve Bilimsel çalışmalar sonucu Çukurbağ’da bulunan yapının, Nikomedia Roma imparatorluk başkenti iken, M.S. 3 yüzyıl sonlarında kent merkezinde inşa edilmiş bir imparatorluk sarayı kompleksinin parçası olduğu anlaşılmıştı. Yapılan çalışmalar sonucunda kazılardan dev heykeller ve boyalı mermer kabartmalar (rölyefler) ve mimari öğeler ortaya çıkartılmıştı. Son yılların en çarpıcı arkeolojik buluntuları arasından yer alan bu buluntu grubu kayıp Roma Başkenti Nikomedia’ya dair bulunmuş en büyük arkeolojik veri grubu döneme ait tek saray kompleksidir. Ayrıca rölyefleri, Roma sanatında şimdiye kadar bulunan renkleri en iyi korunmuş örneklerdir.
MÜZELER GÜNÜ'NDE ZİYARETE AÇILDI
İzmit Çukurbağ rölyefleri Dünya Sanat Tarihi’nde Klasik Dönem Sanatı’ndan Ortaçağ Sanatına geçişteki dönüm noktasına işaret etmesi açısından son derece önemlidir. Kazılarda çıkartılan yaklaşık 2,60 metreyi bulan ve Anadolu topraklarında en devasa örneklerinden olan Yorgun Herakles (Herkül) heykeli müzenin giriş kısmında, 2007 yılından itibaren sergilenmekte. Ancak renkli rölyefler günümüze kadar depoda muhafaza edilmekteydi, Kocaeli Müze Müdürlüğünün yapmış olduğu çalışmalar sonucu son yapılan değişikliklerle Çukurbağ rölyeflerinin önemli bir bölümü, 18 Mayıs Müzeler Günü’nden itibaren ziyarete açıldı.